Inez Decoster (°1958).

Ik woon en werk in Châtelet, in de buurt van Chareleroi, België. En volgde een vakopleiding Juweelontwerp aan het Sint-Lucaspaviljoen, te Antwerpen (1976-1979).

Ik zie en volg de actuele trends wel, maar ik hou er mij ver van. Ik heb het niet zo begrepen op het experimenteren en werken met onedele materialen of kunststoffen, op de vreemde en soms extravagante of theatrale vormen, op de ongewone en misschien wel innovatieve technieken en materiaalcombinaties, of op de vragen rond de functie op zich van een juweel en de bedenkingen zelfs rond hoe iets gedragen of gebruikt zou kunnen of moeten worden.

Ik hou van sobere, eenvoudige en simpelweg mooie juwelen. Ik werk met klassieke vormen en formaten die weinig grensverleggend noch baanbrekend zijn. Ik grijp altijd weer terug naar het klassieke en wil juwelen maken die, dat hoop ik toch, lang gedragen kunnen worden en een blijvend karakter hebben, door trends en modes heen. En daarbij heb ik ook een voorliefde voor een beperkt en traditioneel palet aan materialen. Zoals voor zilver, omwille van de mooie en zachte glans ervan. Of voor goud, dat schitterende accenten kan geven. En zelfs voor koper, dat een mooie en warme kleur heeft.

Ik speel met geometrische vlakken en zuivere lijnen. Ik bouw spanning in door glans tegenover mat te plaatsen, glad tegenover gehamerd, de zachte glans van zilver tegenover de schittering van goud, strakke lijnen tegenover bogen en golven, of zelfs puur materiaal tegenover de sporen van oxidatie.

Seriewerk is, bij dit alles, niet aan mij besteed. Het gaat altijd om unieke stukken, al dan niet op bestelling. Geniet van wat je ziet. En commentaren en reacties zijn altijd welkom.